سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نقد روانکاوانه

امروزه نقدروانکاوانه ازجمله روش های نوین تحلیل ادبی(نقدادبی)می باشد.

 

روانکاوی درآغازدرپی یافتن چگونگی پدیده هاوکارکردهای ذهن،تابتوان نقش تعیین کننده ی نیت ها،آرزوها،اشتیاق هاوانگیزه های برخاسته ی ذهن رادرشکل گیری رفتارهای فردویاعلامت های اختلال رفتاردریابد.

 

تمامی گفتمان روانکاوی دراین است که چه چیزمی تواندخوانده شودوچه چیزدرفراسوی آنچه شخص رابه گفتن واداشته می تواندخوانده شود.درگفتمان روانکاوی به گفته ی نشانگربه جزآن معنایی که دارد؛معنای دیگری داده شده است.

 

اهمیت وضرورت تحقیق:می توان درحالت روحی بشر که ادبیات صحنه ی نمایش آن است به جست وجوپرداخت.وازسوی دیگرابزاری است مناسب برای شناخت شخصیت وحالات روحی خالق اثر. با کمک این تحقیق می توان درباره ی کار کرد های ذهن خالق اثر یا نقش تعیین کنده ی نیت ها و آرزو هایی را که برخاسته از ذهن بوده است و در شکل گیری رفتار های خالق اثر تاثیر داشته تامل کرد .

 

  مقدمه ومبانی نظری:نحوه ی کاربردروانکاوی درنقدادبی دستخوش دگرگونی های بسیاری شده زیراوقوع تحولات جدیددرهردوی این زمینه ها،سبب تغییراتی درشیوه ی انجام نقدگردیده است.درنتیجه توجه منتقدازروانشناسی به خواننده وفراترازخواننده به رابطه ی نویسنده،خواننده،متن وزبان معطوف گردیده است.

 

درابتدای پیدایش نقدروانکاوانه،ادبیات عمدتابرده ی سخن اربابانه ی روانکاوی بودوبرایاعتباربخشیدن به یافته های بالینی آن استفاده می شد؛ودر این مقاله سعی بر این است که رابطه روانکاوی با نقد ادبی مورد بررسی قرار گیرد. ‏از منظر روانکاوی یکی از راههای کشف محتوای ناهشیار رؤیا است. هم در رؤیا و هم در ‏ادبیات از مستقیم‌گویی اجتناب می‌شود. در ادبیات داستانی واجد ارزش ادبی است که یک بیانیه‌‏ی سیاسی، اجتماعی، اخلاقی نباشد، بلکه داستان‌نویس هر چه که می‌خواهد بگوید، به مدد شخصیتها، موقعیت، زمان، مکان، حال و هوای داستان، کشمکش و تم خاص خودش گفته بشود. در رؤیا هم دقیقاًًًًًٌٌٌٍ همین طور است خواب حرف         ‏نمی‌زند، بلکه نشان می‌دهد. باتوجه به اینکه اشعارشاعران بزرگ نظیر:حافظ،سعدی،فردوسی،مولاناو...رابدون توجه به اهداف وافکارشاعرموردمطالعه قرارگرفت ؛این تحقیقاکمک می کندکه بااشعارشاعربرجسته ای هم چون مولانابیشترآشناشویم وازاین پس اشعارراباتوجه به محتواودرنظرگرفتن حالات وافکارواهداف شاعربخوانیم.

 

درجامعه ی امروزاغلب افراداشعارشاعران برجسته رافقط جهت لذت می خوانندویابدون بررسی اهداف وافکارنویسنده آنراموردنقدوبررسی قرارمی دهند.دراین تحقیق سعی برآن شدکه بدانیم چرامولانااین اشعارراسروده؟!وازنظرروانشناسانه به حالات وافکارمولانادربرخی اشعارش پرداخته شده.می توان درحالت روحی او تحقیق و بررسی کرد .

 

 این موضوع به خاطر اهمیتی که دارد بسیار حائض اهمیت است و حتما پیشینه ی قوی داردوازنظرافرادی چون فروید،آدلر و یونگ چرا این اشعار این گونه بیان شده اند.

 

دراین پروژه تعدادی ازاشعارمولاناراموردبررسی ونقدیونگی قرارداده  شده تا اثبات شود مولانا درچه شرایطی وباچه اهدافی آثارش رادرغزلیات شمس سروده ومنظوروی ازسرودن این آثارچه بوده است.

 


نوشته شده در شنبه 89/12/7ساعت 11:41 عصر توسط سمیرا و مریم و مهلا نقد ( ) |


Design By : Pichak