نقد روانکاوانه
مقاله ی فوق در رابطه ی با نقد روانکاوانه بر روی چند غزل مولانا از دیدگاه چند روانشناس بزرگ مانند : فروید ، یونگ و آدلر می باشد . برای شروع کار ابتدا باید مفهوم نقد روانکاوانه مشخص میشد تابتوان کار نقد را شروع کرد . که از طریق مطالعه ی کتاب نقد ادبی دکتر شمیسا این مفهوم مشخص شد و آشنایی بسیار کمی هم با مکاتب دیگر نقد ادبی مانند نقد ساختارگرایانه ، نقد فیمینیستی ، نقد هرمنوتیک و نقد فرمالیستی به دست آورده شد . بعد از آن نظریه ها و دیدگاه هایی که روانشناسان درباره ی این نوع نقد ادبی داده بودند بررسی شد و اطلاعات جالبی هم در این باب جمع آوری شدند . از اختلاف عقیده های این روانشناسان و جدا شدن شاگردان از استادان گرفته تا نظریه های علمی و کاربردی که هر کدام پس از تحقیقات به دست آورده بودند . برای جمع آوری این اطلاعات از سایت کتاب خانه ی ملی استفاده شد ولی باز هم منابعی که مورد نیاز بود به دست نیامد و با پرس وجو و گشتن در نهایت کتاب های دکتر محمد صنعتی به کار گرفته شدند . کتاب های ایشان یکی تحلیل های روانشناختی در هنر و ادبیات و کتاب دیگرشان صادق هدایت و هراس از مرگ بود که البته کتاب اول به موضوع نقد روانکاوانه بیشتر ارتباط داشت .
در همین حین از مقالات بسیاری هم استفاده شد مثلا بررسی کهن الگوی آنیما و آنیموس در غزلیات مولانا که کاری از محمد حسین بهرامیان و الهام جم زاده بود و خیلی هم در نقد روانکاوانه مورد استفاده قرار گرفت در واقع روش نقدی که روی غزلیات مولانا انجام داده بود الگوی این تحقیق قرار گرفت و پس از خواندن نقدهای این مقاله روی غزلیات مولانا کار شد و آن ها مورد نقد و بررسی قرار گرفتند ، یا مقاله نقد روانکاوانه از کتاب ماه و ادبیات و فلسفه که بیشتر اطلاعات در رابطه با نظریات روانشناسان از این مقاله جمع آوری شدند و یا مقاله ی نقد روانکاوانه ی مدرن نوشته الیزابت رایت ترجمه ی حسین پاینده که البته متن بسیار سخت و دشواری داشت و خیلی علمی نوشته شده بود .
بعد از اینکه تمامی این منابع یک به یک خوانده شدند از همه ی آن ها قسمت هایی که کاربردی بود انتخاب شده و فیش برداری شدند . بعد از همه ی این ها اطلاعات بین محققان رد و بدل شد و هرکس یافته های خود را برای دیگری شرح داد . و بعد از آن کار بر روی غزلیات مولانا آغاز شد . ابتدای کار نقد بسیار دشوار بود چون با روش کار آشنایی کافی به دست نیامده بود و با پرس و جو از دانشیار و مثال آوردن نظریه ها در چند غزل مولانا این مشکل هم برطرف شد . در واقع نقد روی چند غزل مشخص محدود نشده زیرا چه بسا در آن غزل هیچ کدام از نظریات وجود نداشته باشد لذا جست و جو در دیوان شمس آغاز شد و هر جا که احساس میشد نظریه ای می تواند وجود داشته باشد نقد میشد . در پایان پس از نقد کردن غزلیات این نقد ها جمع آوری شده و از طریق آن ها روی شخصیت مولانا کار شد .
Design By : Pichak |